Chicken strips | Chicken Fingers | Chicken fillets | Chicken tenders

Chicken strips

Chicken-strips-cookingfever101
Chicken-strips

Today our dish is chicken strips, also known as chicken fingers and chicken nuggets

This is a delicious and low-priced recipe. It is a favorite dish among all ages. Serve it to the children for lunch and to the family with evening tea.

Preparation time: 1 hour
Cooking time: 10-15 minutes
Servings: 6-7 People

Ingredients:

  1. Chicken mince...... half kg
  2. Salt ............... as per taste
  3. Crushed Garlic.......1 tablespoon
  4. Onion.................... 1 medium
  5. Paprika Powder.......1 teaspoon
  6. Ajwain (Carom) Seeds  ......... 1 teaspoon
  7. Milk........................1/2 Cup
  8. Fresh Cream........... 2 tablespoon
  9. Eggs.....................    2
  10. Bread crumbs....... as required
  11. Cooking oil........... as required

Chicken-strips-cookingfever101


Method:

  • Wash the minced meat and put it in a sieve to dry well so that all the water comes out.
  • Then add salt, garlic, onion, egg, cream, paprika powder, and two tablespoons of cooking oil. Now refrigerate this mixture for one hour.
  • Preheat the oven to 180 degrees for 15 to 20 minutes
  • Lightly grease the square baking pan, add the minced meat and bake for 15 minutes.
  • Remove from the oven and cool so that it can be easily removed from the pan.
  • Now cut it into slices.
  • Add milk and carom seeds to the egg and beat.
  • Heat the cooking oil in a deep frying pan.
  • Now dip the slices in the egg mixture first. Later, wrap it in bread crumbs and fry until golden.
  • Delicious chicken strips are ready. Serve hot.

Presentation:

Serve the delicious chicken strips with hot garlic mayo. In a mayonnaise cup, add half a teaspoon of crushed garlic and half a teaspoon of red pepper and mix well.

Chicken-strips-cookingfever101

I hope you like my recipe. Don't forget to comment and visit the rest of the blog if you have anything to say. Thank you very much.

چکن اسٹرپس

Urdu Recepies(اردو ریسپیز)


ہماری آج کی ڈش چکن اسٹرپس ہے جس کو چکن فنگر اور چکن نگٹس کا نام بھی دیتے ہیں۔ یہ انتہائی لذیذ اور کم قیمت ریسپی ہے یہ بچوں بڑوں سبھی کی پسندیدہ ہے۔ آپ اس کو بچوں کو لنچ میں اور گھر والوں کو شام کی چاۓ کے ساتھ پیش کریں۔
تیاری کا وقت :  ایک گھنٹہ
پکانے کا وقت : دس سے پندرہ منٹ
تعداد   : چھ سے سات افراد

اجزاء

چکن کا قیمہ  آدھا کلو
نمک   حسب ذائقہ
لہسن کچلا ہوا   ایک کھانے کا چمچ
پیاز ایک عدد درمیانی
پیپریکا پاؤڈر  ایک چاۓ کا چمچ
اجوائن پسی ہوئی    ایک چاۓ کا چمچ
دودھ    آدھا کپ
فریش کریم    دو کھانے کے چمچ
انڈے   دو ڈبل روٹی کا چورا     حسب ضرورت
کوکنگ آئل     حسب ضرورت

ترکیب :
قیمے کو دھو کر چھلنی میں رکھ کے اچھی طرح خشک کر لیں تاکہ سارا پانی نکل جاۓ۔
پھر اس میں نمک , لہسن پیاز , انڈہ , کریم , پیپریکا پاؤڈر اور دو کھانے کے چمچ کوکنگ آئل اچھی طرح ملا دیں ۔ اب اس مکسچر کو ایک گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں۔
اوون کو 180° پر پندرہ سے بیس منٹ پہلے گرم کر لیں
چوکور بیکنگ پین کو ہلکا سا چکنا کر کے قیمے کو اچھی طرح اس میں لگائیں اور پندرہ منٹ کے لیے بیک کر لیں۔
اوون سے نکال کر ٹھنڈا کر لیں تاکہ آسانی سے پین سے باہر نکالا جا سکے۔
اب اس کی سلائسز کاٹ لیں۔
انڈے میں دودھ اور اجوائن ڈال کر پھینٹ لیں۔
کڑاہی میں کوکنگ آئل کو ہلکا سا گرم کر لیں ۔
اب سلائسز کو پہلے انڈے کے مکسچر میں ڈبو لیں۔ بعد میں ڈبل روٹی کے چورے میں لپیٹ کر سنہری فرائی کر لیں۔
مذیدار چکن اسٹرپس تیار ہیں گرما کرم پیش کریں۔

پریزنٹیشن :

مزیدار چکن اسٹرپس کو ہاٹ گارلک مایو کے ساتھ پیش کریں ۔ایک پیالی مایونیز میں آدھا چاۓ ک چمچ کچلا ہوا لہسن اور آدھا چاۓ کا چمچ لال مرچ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔

امید ہے آپکو میری یہ ریسپی پسند آئی ہو گی۔ اگر آپ کو کچھ بھی کہنا ہے تو کمنٹ کرنا نہ بھولیں اور باقی بلاگ کو بھی وزٹ کریں۔ آپکا بہت شکریہ۔ 

Comments